Reply
Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

D-Link DSL-2640R router losing connection - low SNR (Greenford Exch. LWGRE)
I am experiencing intermittent internet disconnection with my DSL-2640R router.. Started about September with intermittent loss of internet connection. The ADSL sync is still up when I log into the router to check the status of the connections. The router also takes longer than before to display it's web pages.. sometimes up to 20-30 seconds.
I spoke to TT 2nd line support and they made some changes to the setup, and for a while the internet connection appeared to be holding up OK!. But from friday last it started again with the same problems (intermittent loss of the internet connection.. ADSL sync OK!). There has been time when both the ADSL Sync and Internet has been down. I would normally soft-reboot to router to re-establish the connection.
Today 07:05 came to use the PC and the internet led was off which is normal if no one is using the system. PC connection to Router OK.. showing connection up local IP address OK.. however the router internet status led failed to change.. logged into router 'Device Info shows no IP addresses.
I am currently using a borrowed Netgear DG834 (no wireless) to see if makes any difference.. The 1st thing I noticed with logging in to the router, is the web pages comes up much faster in my browser. I have configured the router and all connection is now up. I will leave it on the Netgear router until tonight or tommorrow to see how stable the connection is over that period.
With my previous ISP I used this Netgear Router and it always gave a stable connection. As both my son and daughter has laptops with wireless connection, it is convenient to use the new router(DSL2640R) as my main and only access to ADSL connection.

1.What exchange are you connected to? Greenford UB6
2.Is it near any outages or congested exchanges ? No
3.Do you have other telephone extensions ? wireless extens
4.Do you have an NTE5 master socket and if so have you tried connecting your modem directly to the test socket ? Yes
5.Are you having any other voice related problems such as noisy lines and ringtone / ringing issues ? No
6.What modem are you using ? DSL2640R
7.Are you using a telephone extension lead to connect your modem to the telephone socket ? No
8.What is your modem line attenuation down and up? 22db down 9.9db up
9.What is your modem SNR Margin down and up? 20.1db down 8.4db up
10.What is your operation (connection) mode ADSL2+
11.What is your bandwidth down and up? Is this the connection speed? 8128kbps down 927kbps up
12.Is your router indicating a Fast or Interleaved Data Path ? Dont know
13.What security software do you have installed ? AVG
14.What are your speed test results? 6948kbps down 804kbps up (dist. from Exch approx 1000m)
15.Are you experiencing the disconnections at any specific time ? No
16.What lights change on your modem when you get disconnected ? green internet led light
17.Which Operating System are you using on your PC / mac (and which version) XP/Linux
18. Which applications are you experiencing slow speeds with e.g browsing, Peer2Peer, Gaming, VPN, FTP etc. None only slow when loading router web pages.. Internet OK when connection.
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
OCE_Debbie
Posts: 39,183
Topics: 1
Kudos: 890
Solutions: 399
Registered: ‎03-11-2008

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi machanch,

I have changed the profile to 12db, please can you monitor the connection to see how it compares.

Thanks

Debbie

Be sure to give kudos and accept your solution


Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Debbie,

Ok I will monitor this connection through until 20:00, using the current router Netgear DG834.. If that is ok then I will switch back to the original router DSL2640R..
So far the connection has been Ok.. Any drop link prior to this update is due to my intervention..

Here is my current connection stats..
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
OCE_Debbie
Posts: 39,183
Topics: 1
Kudos: 890
Solutions: 399
Registered: ‎03-11-2008

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi machanch,

How have you found the connection since your last post?

Thanks

Debbie

Be sure to give kudos and accept your solution


Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi
The connection has been Ok for 19 hrs using the Netgear Router. I have checked the logs and there is no drop sync, ADSL link or errors during that time (note this router is wired only). The changes you made have improved the quality of the connect speed.. so that is a positive on this setup.
I have now reconnect the original DSL2640R router to see how the connection performs. I am updating this message via this connection. I also have the router's web page up, and it is very slow downloading those.. web pages from the internet once unto to the site is quickly responsive.
I have noticed that the Lan Stats for this router shows a high error count for wireless even though there are no wireless devices accessing currently.
Could this be due to the channel used for wireless access, or a router problem, a little help here would be appreciated to fix that problem..
On the original connection issue, I will monitor how it performs over the next 24 hours using the DSL2640R..

Cheers
Justin
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
OCE_Debbie
Posts: 39,183
Topics: 1
Kudos: 890
Solutions: 399
Registered: ‎03-11-2008

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi machanch,

How have you found the connection since your last post?

Thanks

Debbie

Be sure to give kudos and accept your solution


Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi,
Sorry for responding so late..

Well I checked the DSL2640R router logs this morning and it shows loss of link about 05:00 am. I have a printout of that log. It may have dropped between my checking at 08:20 and the time shown in the log below. I have no way of checking an extended log.

Here is the System log checked 16:50

11/27/2009 14:13:13 Accept() fail
11/27/2009 14:55:23 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/27/2009 14:55:23 Accept() fail
11/27/2009 14:55:23 Accept() fail
11/27/2009 15:50:30 Call drop because echo reply not received in time
11/27/2009 15:54:49 MPOA Link Down
11/27/2009 15:54:50 netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=80524140
11/27/2009 15:55:51 Last errorlog repeat 156 Times
11/27/2009 15:55:51 MPOA Link Up
11/27/2009 15:55:53 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/27/2009 15:55:53 Accept() fail
11/27/2009 15:55:53 Accept() fail

It shows the link failing again.. It does not mean much to me. Maybe someone can enlighten me here.. Could it be that keep alive is wrong and needs changing.

Router Device Info stats.

General
Time 11.27.2009, 16:48:27, Fri
Firmware Version : v1.10
Internet Status
ADSL Modulation : ADSL2 PLUS
Cable Status : ADSL Link Up
Virtual Circuit :
Connection Type : PPPoE/PPPoA
Network Status : Connected
Connection Up Time : 0:00:52:34
Downstream Line Rate :
Upstream Line Rate :
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Link drop again see log below:

Date/Time Message
11/27/2009 15:55:51 Last errorlog repeat 156 Times
11/27/2009 15:55:51 MPOA Link Up
11/27/2009 15:55:53 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/27/2009 15:55:53 Accept() fail
11/27/2009 15:55:53 Accept() fail
11/27/2009 17:44:00 Call drop because echo reply not received in time
11/27/2009 17:45:15 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/27/2009 17:45:15 Accept() fail
11/27/2009 17:45:15 Accept() fail

Note: There was no activity between the time I posted the last update and me coming back to check it. The uptime shows 31 minutes

Adnum to this update:
System Log

Date/Time Message
11/27/2009 19:51:42 Accept() fail
11/27/2009 19:51:42 Accept() fail
11/27/2009 21:22:00 Call drop because echo reply not received in time
11/27/2009 21:22:14 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/27/2009 21:22:14 Accept() fail
11/27/2009 21:22:14 Accept() fail
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
OCE_Emma
Posts: 54,529
Topics: 3
Kudos: 538
Solutions: 290
Registered: ‎22-04-2008

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi machanch,

The number of drops seems to have reduced considerably. I've amended the profile to 24isnr15 to try to get rid of the last few drops. Could you continue to monitor please? Stats are now:

Downstream Rate 11195 kb/s
Upstream Rate 722 kb/s
Downstream SNR 14.8 dB

Cheers
Em x

Be sure to give kudos and accept your solution


Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi Em,

I had a drop of the link about 02:44 this morning. The link came back up and was up for approx 13.5 hours and suddenly dropped. I guess that was due to the changes you was making at the time.
My last setup showed the SNR as 11.6dB and I saw Download Speed of between 12000- 13000 kpbs
Does your log show how often the link has dropped in the last 24 hours?

Could you tell whether it is a issue with the IP or the ADSL. As whenever I have see the link fail the ADSL Sync is always up.

PS: I notices that when I used the Netgear router to check the service I stayed up and did not lose the IP.

The DSL2460R has the ADSL Idle Time Out is default=30.
Is that used as the keepalive for the link?
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Lost the link again at least twice since the last changes.
Here is the latest sys log and Stats from the router:

System Log

Date/Time Message
11/29/2009 19:32:02 MPOA Link Down
11/29/2009 19:32:11 netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=80524140
11/29/2009 19:33:01 Last errorlog repeat 178 Times
11/29/2009 19:33:01 MPOA Link Up
11/29/2009 19:33:02 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/29/2009 19:33:02 Accept() fail
11/29/2009 19:33:02 Accept() fail
11/29/2009 20:09:52 MPOA Link Down
11/29/2009 20:09:56 netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=80524140
11/29/2009 20:10:51 Last errorlog repeat 2 Times
11/29/2009 20:10:51 MPOA Link Up
11/29/2009 20:10:52 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/29/2009 20:10:52 Accept() fail
11/29/2009 20:10:52 Accept() fail

Current internet Status
ADSL Modulation : ADSL2 PLUS
Cable Status : ADSL Link Up
Virtual Circuit :
Connection Type : PPPoE/PPPoA
Network Status : Connected
Connection Up Time : 0:03:42:46
Downstream Line Rate : 11363 kbps
Upstream Line Rate : 752 kbps

ADSL Statistics

Mode: ADSL2 PLUS
Type: ANNEX_A
Status: Showtime

Downstream Upstream
Rate (Kbps): 11363 kbps 752 kbps

SNR Margin (dB): 14.1 15.2
Attenuation (dB): 22.0 9.8
Output Power (dBm): 0.0 12.3

Super Frames: 792172 792173
RS Correctable Errors: 23714 64158
RS Uncorrectable Errors: 3674 65478

HEC Errors: 734 0
Total Cells: 135059 74683
Data Cells: 8974769 477273
Bit Errors: 0 0

There is some serious issues with these connections. Too many users are reporting similar or same problems. My router is on 24/7 and up time equalling weeks with no 'link down'. But in the pass 2 months the regularity of the 'link down' is escalated greatly. It's as though some major enhancement have been implemented in your network that is affecting the supplied DSL routers, at least mine and some of your other users.

I will reconnect the Netgear DG834 (non-wireless) router again tomorrow to see how the link perform on it. Please do not implement any changes until my next update.

I read somewhere in this forum that the firmware on these are midified for Talktalk, is that true for all the routers you supply?
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
Super Contributor
drummer1966
Posts: 1,975
Registered: ‎25-08-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Originally Posted by machanch
Lost the link again at least twice since the last changes.
Here is the latest sys log and Stats from the router:

System Log

Date/Time Message
11/29/2009 19:32:02 MPOA Link Down
11/29/2009 19:32:11 netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=80524140
11/29/2009 19:33:01 Last errorlog repeat 178 Times
11/29/2009 19:33:01 MPOA Link Up
11/29/2009 19:33:02 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/29/2009 19:33:02 Accept() fail
11/29/2009 19:33:02 Accept() fail
11/29/2009 20:09:52 MPOA Link Down
11/29/2009 20:09:56 netMakeChannDial: err=-3001 rn_p=80524140
11/29/2009 20:10:51 Last errorlog repeat 2 Times
11/29/2009 20:10:51 MPOA Link Up
11/29/2009 20:10:52 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/29/2009 20:10:52 Accept() fail
11/29/2009 20:10:52 Accept() fail

Current internet Status
ADSL Modulation : ADSL2 PLUS
Cable Status : ADSL Link Up
Virtual Circuit :
Connection Type : PPPoE/PPPoA
Network Status : Connected
Connection Up Time : 0:03:42:46
Downstream Line Rate : 11363 kbps
Upstream Line Rate : 752 kbps

MAC Address : 00:22:b0:67:39:26
IP Address : 84.13.56.252
Subnet Mask : 255.255.255.255
Default Gateway : 84.13.48.1

ADSL Statistics

Mode: ADSL2 PLUS
Type: ANNEX_A
Status: Showtime

Downstream Upstream
Rate (Kbps): 11363 kbps 752 kbps

SNR Margin (dB): 14.1 15.2
Attenuation (dB): 22.0 9.8
Output Power (dBm): 0.0 12.3

Super Frames: 792172 792173
RS Correctable Errors: 23714 64158
RS Uncorrectable Errors: 3674 65478

HEC Errors: 734 0
Total Cells: 135059 74683
Data Cells: 8974769 477273
Bit Errors: 0 0

There is some serious issues with these connections. Too many users are reporting similar or same problems. My router is on 24/7 and up time equalling weeks with no 'link down'. But in the pass 2 months the regularity of the 'link down' is escalated greatly. It's as though some major enhancement have been implemented in your network that is affecting the supplied DSL routers, at least mine and some of your other users.

I will reconnect the Netgear DG834 (non-wireless) router again tomorrow to see how the link perform on it. Please do not implement any changes until my next update.

I read somewhere in this forum that the firmware on these are midified for Talktalk, is that true for all the routers you supply?
GO onto netgear site and find and download mate:smileyhappy:
Born to rock:smileyvery-happy: ...Win 7 64 pieces using Hardwires,invisible waves and ringmain for all my internet needs
Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

The preceeding logs here is for the DSL2640R router currently connected. later today I would try the Netgear router to see how the link work on it. Last time I tried the netgear with the previous SNR changes, it worked a lot better than the 2640 (over 13 hours of continuous up time). If it do so again with this change. Then it would point to the 2640 as the possible cause.

We will see.. watch this space!
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
Super Contributor
drummer1966
Posts: 1,975
Registered: ‎25-08-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

I AT THE MOMENT AGREE WITH THAT AND LOOKING AT YOUR LOG I BELIEVE THAT THE 24isnr15 PROFILE IS THE BEST ONE FOR YOU . YOU HAVE VERY RESPECTABLE DOWN AND UP SPEEDS I SEE,JUST A CASE OF STABILIZING CONNECTION.:smileyhappy:
Born to rock:smileyvery-happy: ...Win 7 64 pieces using Hardwires,invisible waves and ringmain for all my internet needs
Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Loss the link again approx 3hrs 20mins ago.
Here is the system log from the DSL2640R router..System Log

Date/Time Message
11/29/2009 20:10:51 Last errorlog repeat 2 Times
11/29/2009 20:10:51 MPOA Link Up
11/29/2009 20:10:52 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/29/2009 20:10:52 Accept() fail
11/29/2009 20:10:52 Accept() fail
11/30/2009 00:53:43 sending request to NTP server(15416)
11/30/2009 00:53:43 received from NTP server(15416)
11/30/2009 00:50:35 Adjust time to 4b1316db
11/30/2009 00:50:35 adjtime task pause 1 day
11/30/2009 01:25:52 SMT Password pass
11/30/2009 06:13:11 MPOA Link Down
11/30/2009 06:14:10 MPOA Link Up
11/30/2009 06:14:12 ppp_ready: ch:8053a7a0, iface:804b5140
11/30/2009 06:14:12 Accept() fail
11/30/2009 06:14:12 Accept() fail

Link Up at 20:10 and stayed up until 06:13. Link Up again approx 1 min later. This is the 1st I have seen, where there has been no 'errorlog repeat' warning message between lin going down and coming back up. I will now change over to the Netgear router to run on this link configuration to see how it performs..

PLEASE DO NOT CHANGE ANY SETTING UNTIL I UPDATE THIS THREAD AGAIN..
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
OCE_Debbie
Posts: 39,183
Topics: 1
Kudos: 890
Solutions: 399
Registered: ‎03-11-2008

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi machanch,

Thank you for keeping us updated, if you could continue to monitor the connection and let us know how you get on.

Thanks

Debbie

Be sure to give kudos and accept your solution


Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

The Link has been up stable for approx 12 hours today using the Netgear router.. this router logs show no errors..

Netgear:
ADSL Firmware Version 7.03.01.66
Modem Status Connected
DownStream Connection Speed 9632 kbps
UpStream Connection Speed 687 kbps
VPI 0
VCI 38

System Up Time 12:17:20
Port Status TxPkts RxPkts Collisions Tx B/s Rx B/s Up Time
WAN PPPoA 92334 102443 0 328 2249 0 12:12:20
LAN 10M/100M 109397 99056 0 2362 385 12:17:15

ADSL Link Downstream Upstream
Connection Speed 9632 kbps 687 kbps
Line Attenuation 20 db 5 db
Noise Margin 15 db 12 db


It appears that the problem is with Talktalk supplied routers provided to their users. and incompatability with the equipment in Talktalk network. Maybe it time you get an expert to look at your network configuration.

PS. the DSL 2460R router supplied has it keepalive set to 30 by default. Is that the correct setting for getting a response back from your network?

I do believe Talktalk have made some configuration changes in the network during the last 2 months which is contributing to these problems.
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
Contributor
rd350ypvs
Posts: 60
Registered: ‎16-11-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi, I have only been with TalkTalk for about 3 weeks now but all these posts about peoples connections does seem to me that either the router supplied by talktalk has a configuration error or indeed the network has changed and there is a incompatability between the talktalk supplied router and there network like machanch says. I have used for the past 2yrs a speedtouch 585 v5 and I am syncing at 19mb with a SNR of 1.5 - 2.5 db and in 12 days has NEVER lost sync, there must be something going on cause it does seem that most people are having the same fault
Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

Hi Debbie/Em

Started checking the (Netgear DG834) router logs, and can see there was some drop sync early this morning.. The 'Send E-mail Success!' is because I have set the router to email the log file every hour to my email account.


Mon, 2009-11-30 22:00:01 - Send E-mail Success!
Mon, 2009-11-30 22:03:20 - Administrator login successful - IP:192.168.0.2
Mon, 2009-11-30 23:00:00 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 00:00:01 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 01:00:01 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 02:00:01 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 02:06:10 - Loss of synchronization :1
Tue, 2009-12-01 02:06:18 - LCP down.
Tue, 2009-12-01 02:07:03 - Initialize LCP.
Tue, 2009-12-01 02:07:03 - LCP is allowed to come up.
Tue, 2009-12-01 02:07:05 - CHAP authentication success
Tue, 2009-12-01 02:07:10 - Loss of synchronization :2
Tue, 2009-12-01 02:09:10 - Loss of synchronization :3
Tue, 2009-12-01 02:09:14 - LCP down.
Tue, 2009-12-01 02:09:21 - Initialize LCP.
Tue, 2009-12-01 02:09:21 - LCP is allowed to come up.
Tue, 2009-12-01 02:09:22 - CHAP authentication success
Tue, 2009-12-01 03:00:01 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 03:35:39 - LCP down.
Tue, 2009-12-01 03:35:42 - Loss of synchronization :4
Tue, 2009-12-01 03:35:42 - Initialize LCP.
Tue, 2009-12-01 03:35:42 - LCP is allowed to come up.
Tue, 2009-12-01 03:36:43 - Initialize LCP.
Tue, 2009-12-01 03:36:43 - LCP is allowed to come up.
Tue, 2009-12-01 03:36:50 - CHAP authentication success
Tue, 2009-12-01 03:37:12 - Loss of synchronization :5
Tue, 2009-12-01 04:00:01 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 05:00:00 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 06:00:01 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 07:00:00 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 08:00:01 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 09:00:00 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 09:17:10 - LCP down.
Tue, 2009-12-01 09:17:16 - Initialize LCP.
Tue, 2009-12-01 09:17:16 - LCP is allowed to come up.
Tue, 2009-12-01 09:17:18 - Loss of synchronization :6
Tue, 2009-12-01 09:18:17 - Initialize LCP.
Tue, 2009-12-01 09:18:17 - LCP is allowed to come up.
Tue, 2009-12-01 09:18:19 - CHAP authentication success
Tue, 2009-12-01 10:00:00 - Send E-mail Success!
Tue, 2009-12-01 11:00:01 - Send E-mail Success!

As you can see it has loss the link 6 times between 02:00 and 09:18
It was up for approx 13.5 hours stable before loss at 02:00
System Up Time 26:31:05 Length of time the router has been on and Lan is up

Current status,
Port Status TxPkts RxPkts Collisions Tx B/s Rx B/s Up Time
WAN PPPoA 6179 6558 0 88 585 03:00:28
LAN 10M/100M 327500 240592 0 3818 386 26:31:01

I am monitoring the router now and I can see the SNR on the download fluctuating between 10db and 15db.. Explanation please?

ADSL Link Downstream Upstream
Connection Speed 9908 kbps 803 kbps
Line Attenuation 20 db 5 db
Noise Margin 15 db 12 db

ADSL Link Downstream Upstream
Connection Speed 9908 kbps 803 kbps
Line Attenuation 20 db 5 db
Noise Margin 11 dB 12 dB
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry
Regular Contributor
machanch
Posts: 170
Registered: ‎11-06-2009

Re: Intermittent loss of Internet connection using DSL2640R

I have reported this again to TT front office. I am using Linux and netgear which the operator says is not supported by TT.. that Ok no problem.. I have have kept my cool.. He ask me to reconnect the original router which I have done so they can do some test.. ( I explained to him that I have this thread tracking the problem and my configuration have been updated twice to help find a solution).. Well I had to go through it all again, as this has been passed to 2nd line technical support.

DSL2640R
ADSL Statistics:
( Note: the SNR, Att and Speed.. they are different from what I saw on the netgear.. )
Mode: ADSL2 PLUS
Type: ANNEX_A
Status: Showtime

Downstream Upstream
Rate (Kbps): 11446 kbps 673 kbps

SNR Margin (dB): 14.3 17.1
Attenuation (dB): 23.0 10.4
Output Power (dBm): 0.0 12.3

ADSL Statistics

Mode: ADSL2 PLUS
Type: ANNEX_A
Status: Showtime

Downstream Upstream
Rate (Kbps): 11446 kbps 673 kbps

SNR Margin (dB): 14.3 17.1
Attenuation (dB): 23.0 10.4
Output Power (dBm): 0.0 12.3

Super Frames: 38069 38066
RS Correctable Errors: 102 65512
RS Uncorrectable Errors: 0 65504

What are these upstream Errors?


Netgear DG834:
ADSL Link Downstream Upstream
Connection Speed 9908 kbps 803 kbps
Line Attenuation 20 db 5 db
Noise Margin 15 db 12 db
Luton ATE, SMLT (Luton)
System1: openSUSE 11.4/Wins 7, Phenom II, ATI Radeon HD, 1TB, 2x80 GB Harddisk.
DVD/CD writer and 8GB memory
Router: Netgear DGN2200
Laptop: Wins 7, PS3, Android, Blackberry